XRP Logosu
  • Coin Popülerlik
  • Coin Güven Durumu
  • Coin Projesi
  • Coin analizi

Genel Özellikler

  • Coin Ağı XRP Ripple
  • Sertifika Bilinmiyor
  • Coin Firması Ripple Labs
  • Coin Sitesi www.xrpl.org
  • Desteklediği Cüzdanlar MetaMask - Trust W.
  • Coin Arzı 10,000,000,000USD
  • Coin Hacmi 1035261219USD
  • Kuruluş Yılı 2012
  • Listelendiği Borsalar Binance - FTX - Huobi Global - Coinbase Exchange - KuCoin - Bybit - Gate.io - Bitfinex - Kraken
  • Whitepaper https://ripple.com/files/ripple_consensus_whitepaper.pdf

XRP Hakkında

Rate this post

XRP Nedir?

Ripple, aynı Ethereum’da alım satımları kolaylaştıran platformun adının Ether olması gibi, işlem protokolü aslında XRP olan kripto para birimi platformunun genel adıdır. “Küresel ödemeler için oluşturulmuş dijital varlık” şeklinde tanımlanan XRP, Ripple’ın genellikle bankacılık sistemi tarafından yürütülen para transferlerine rakip olmak üzere geliştirildi. Bu yapı, tüm dünyadaki işlemleri kolaylaştırır ve transfer ücretleri bitcoin’den çok daha ucuzdur. Diğer kripto para birimlerinin aksine, XRP transferleri etkin bir şekilde anında gerçekleşir ve tipik bir onay süresi gerektirmez

XRP Ledger’ı geliştiren Ryan Fugger’ın 2012 yılındaki çalışmalarına dayanan şirket, aynı yıl Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından kuruldu. XRP Ledger, eşler arası düğüm (node) ağı tarafından desteklenen açık kaynaklı kriptografik bir veri defteri. İlerleyen dönemde Ripple’dan ayrılan McCaleb, Stellar isimli bir başka ödeme odaklı kripto projesini hayata geçirdi.

 

XRP Nasıl Çalışıyor?

Uluslararası işlem gerçekleştirme konusunda Ripple, Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT) sistemine kıyasla daha ucuz ve verimli bir alternatif sunuyor. Ripple; RippleNet, XRP Ledger, XRP coin ve RippleX olmak üzere birkaç ürünü aynı çatı altında toplayan Internet of Value (Değer İnterneti) sistemiyle bunu gerçekleştirmeyi hedefliyor.

RippleNet, RippleNet, finansal kurumların parayı geleneksel sistemlerden daha hızlı ve daha düşük maliyetle taşımak için kullanabilecekleri küresel bir ağdır. Bu sistem, RippleNet’e bağlanmak için kullanılan bir API üzerinden çalışıyor. RippleNet ayrıca, Talebe Bağlı Likidite (ODL) özelliği sunarak sınır ötesi işlemlerde ön finansman ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Teknik olarak, iki tüccar arasında aracı görevi görür ve yabancı para birimleri arasındaki likiditeyi daha likit hale getirir. Örneğin, Avrupalı ​​perakendeciler ABD doları cinsinden ödeme yapmak istemeyebilir ve bunun tersi de geçerlidir. ODL burada devreye giriyor ve XRP’yi işlemleri basitleştirmek için bir köprü olarak kullanıyor.

XRP Ledger, Ripple’ın yerel tokeni  XRP için açık kaynaklı blok zinciri yapısının adıdır.. Ripple, sistemi çeşitli amaçlarla aktif olarak kullanmasına rağmen, şirketinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Diğer blockchain ağları kadar popüler olmasa da, XRP Ledger uzlaşma katmanı olarak da kullanılabiliyor.

Ethereum ağının aksine XRP Ledger, İş İspatı (Proof of Work) konsensüs mekanizması kullanmıyor. Ayrıca rakiplerinin çoğu gibi Hisse İspatı (Proof of Stake) konsensüs mekanizmasıyla da çalışmıyor. Bunların yerine, işlemleri daha kısa sürede tamamlamak ve maliyeti azaltmak için daha merkezi ve verimli çözüm olan XRP Ledger Consensus Protocol tercih ediliyor. XRP Ledger üzerindeki işlemler, 10 dakikalık blok süresine sahip Bitcoin ağına veya SWIFT gibi geleneksel seçeneklere kıyasla çok daha hızlı biçimde ve birkaç saniyede tamamlanabiliyor.

Son olarak RippleX sistemi, ödeme odaklı hizmetler sunmak isteyen projeler için blockchain çözümleri sunan bir platformdur. Şirketler, kendi merkezi olmayan uygulamalarını (DApp’ler) ve sıfırdan blok zinciri çözümlerini oluşturmak yerine, ana akım uyumlu ve çok kullanıcı dostu RippleX ve XRP Ledger ürünlerinden yararlanabilir. Şimdiye kadar RippleX üzerinde iki protokol mevcuttu: farklı ödeme sistemleri arasında uyumluluk sağlayan ödeme şirketi Interledger ve ödeme adreslerini basitleştiren PayString.

Sonuç olarak Ripple, diğer protokoller tarafından bugüne kadar çözüm bulunamamış sınır ötesi ödeme işlemlerine yeni bir soluk getiriyor. Ripple, yüksek hızı ve verimliliğiyle SWIFT sistemine güçlü bir alternatif haline gelebilir.

 

XRP Nasıl Alınır?

XRP, hemen her merkezi borsada yer alıyor. Bunlar arasında Binance, KuCoin, Huobi Global, Bybit, Gate.io, FTX gibi isimler var.

XRP Nasıl Saklanır?

XRP birikimlerinizi, varlıkların güvenliğinden sorumlu olan merkezi bir borsada saklayabilir veya kendi soğuk ya da sıcak cüzdanınızda muhafaza edebilirsiniz.

Coini Oyla

Rate this post

Yorumlar

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir